Dödlig fiskparasit i Indalsälven sprider sig

Uppdaterad
Publicerad

Parasiten som angriper och dödar fisk i Indalsälven, och som tvingade fram en stängning av en fiskodling i Bispgården, misstänks nu ha spridit sig till andra vattendrag.

Samtidigt släpptes 400 tusen lax och öringsungar ut från den drabbade odlingen i Bergeforsen i förra veckan och nu riskerar hela Östersjöområdet att smittas.

Efter att den för fisken dödliga parasiten Agens x upptäckts i Bergeforsens laxodling och även misstänks finnas hos vild fisk i Indalsälven får inte fisk från älven föras till andra vatten, men i förra veckan släpptes 400 tusen lax och öringungar från odlingen ut i älven, helt enligt reglerna. Fisken kommer nu att vandra söderut längs kusten.

Spridning till andra vattendrag

– Skulle fisken ha parasiten så har man fört smittan vidare ända till södra Östersjön och till öringen längs kusten från Luleå till Dalälven, konstaterar Lars Hedman på Bergeforsens laxodling.

Parasiten upptäcktes på importerade regnbågsyngel i en fiskodling i Bispgården och misstänks nu ha spridit sig även till odlingar i andra vattendrag.

– Det finns en misstanke om smitta på en fiskodlingsanläggning och på en annan anläggning har man konstaterat parasiter av samma grupp som Agens x, säger Veronica Colmander på Jordbruksverket, men hon vill inte berätta vilka vattendrag det rör sig om.

Allvarlig situation

Kvar i odlingen i Bergeforsen finns laxungar ämnade för Stockholms ström, till synes helt friska, men som läget är nu får de inte flyttas och i Bergeforsen hopar sig frågorna. 

– Har vi den här parasiten i odlingen och är det en farlig parasit, är det en parasit som alltid funnits i älven? Det är många frågor som vi inte tycker att vi fått några svar på, säger Lars Hedman.

Veronica Colmander säger till Mittnytt att man arbetar med problemet och hoppas kunna ge svar snart.

– Ärendet har hög prioritet och vi tar allvarligt på det här, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.