Ångeelever mötte företagare

Uppdaterad
Publicerad

Så lät uppdraget när Björkbackaskolan i Ånge besökte företaget Elkapsling i Alby.

Elkapsling i Alby är en stor arbetsgivare i Ånge men vad dom egentligen gör är litet okänt till och med för Ångeborna själva. Så när Anette Andersson i projektet Ung företagsamhet hörde av sig till VD Bo Berglund var det ingen tvekan.

– Jag vände mig till företagarna i Ånge där Bo är med – men så fort han fick höra talas om vad jag ville, tyckte han att vi skulle komma till Elinkapsling direkt, berättar hon.

Så när vi besöker företaget skissas framtida säkerhetsskåp för mobiler i klassrummet av just elever från Björkebackaskolan.

-  Jag har tänkt mig tre lådor och olika koder men om man slår rätt kod så öppnas alla lådor, berättar Vincent Öhman som går i fjärdeklass och visar på sin ritning han har framför sig.

Knappt hinner han berätta klart förrän hans lika engagerade klasskompisar fyller i:

– Vi har ett fack för mobiler, en för pengar och en trejde låda för övrigt, berättar Johanna Bergström.

Alla lådor med kodlås förstås 

– Vi vill få kopplingen mellan näringsliv och skola. Att de båda skulle närma sig varandra. Dels får dom komma ut och se ett företag och hur produktionen fungerar. Dels får dom se hur det fungerar med företagsamhet, berättar Anette Andersson som leder projektet.

VD för Elkapsling är Bo Berglund som inte alls förfärades när arbetsplatsen fylldes av fyrtiotalet fjärdeklassare.

– Nä, det här är ju framtiden. Det här kan vara Elkapslings arbetskraft senare. Det är jättekul att se hur duktiga dom är. Dom har gjort marknadsundersökningar och man riktig ser hur engagerade dom är.

Produkten – ett mobiltelefonskåp för klassrumsbruk – finns inte. Men om projektet blir lyckat kanske Elkapsling börjar tillverka den.

– Vi får se. Det är mycket möjligt. Det skåpet som designas bäst av barnen idag kommer vi i alla fall att bygga. Och sedan får eleverna ta den till sitt klassrum, säger Bo Berglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.