Fler positiva till vakande kameror

Uppdaterad
Publicerad

Storebror ser dig. Förr kanske det var en avskräckande tanke, men tiderna verkar ha förändrats.

När ett stort säkerhetsföretag undersökte saken med SIFOs hjälp så visade det sig av sex av tio tillfrågade i Västernorrlands och Jämtlands län inte bryr sig om övervakningskameror i offentligheten.

– Vi har sett en ganska stor attitydförändring bara på några månader. Jag tror det beror på några uppmärksammade fall där man tydligt kunnat se att kamerorna faktiskt har hjälpt allmänheten, säger Annika Roupé, vice vd på Stanley Security Solutions som ligger bakom undersökningen, till SVT Mittnytt.

Viktiga bevis

Hon ger som exempel händelsen i Stockholm där en hjälplös man rånas, liggande på ett tunnelbanespår. Filmerna från övervakningskamerorna var en viktig del av bevisningen mot gärningsmannen.

Förra veckan hade ett företag i Sundsvall inbrott. Ägaren la ut en övervakningsbild på Facebook av en misstänkt tjuv. Men varken säkerhetsföretag, polis eller andra myndigheter gillar den taktiken, inte minst av integritetsskäl.

– Våra kunder äger bilderna och kan i princip göra vad de vill med dem. Men vi avråder starkt från att publicera övervakningsbilder i sociala medier eftersom det bland annat kan leda till att man förlorar tillståndet att ha kamerorna. Bilderna bör lämnas till polisen och om den i sin tur beslutar sig för att göra bilderna offentliga är det en annan sak, fortsätter Annika Roupé.

Toleransen ökar

Och det ger anledning till fortsatt eftertanke i övervakningsfrågan, även om folks kameratolerans verkar öka.

– Det man kan se tecken på är exempelvis att dom som saboterar och förstör runt våra skolor lär sig hur man inte identifieras av kamerorna, så innan man sätter upp nya bör man utreda effekterna av det tydligare, säger Helen Otterström som är trygghetssamordnare på Sundsvalls Kommun till SVT Mittnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.