Våldtäkter ökar – polisen vill skärpa lagen

Uppdaterad
Publicerad

Statistik visar att antalet våldtäkter ökar. Men polisen är oroad då få anmäler brotten och vill nu skärpa lagen.

Antalet våldtäkter ökar markant, inte minst i Västernorrland. Den senaste statistiken från Brottsförebyggande rådet visar att antalet våldtäkter ökade med hundra stycken i länet bara ett år.

Men det är inte bara Västernorrland som är drabbat, i stora delar av landet ökar våldtäkterna men det som främst oroar polisen är att få anmäler.

Ny lag

Det är så få som mellan 10 och 20 procent av sexualbrotten i Sverige som polisanmäls. Därför har nu Rikspolisstyrelsen kommit med en rapport där de föreslår att lagen bör ändras.

De menar att om alla utsatta får rätt till målsägandebiträde skulle fler anmäla, vilket i sin tur leder till att polisen får möjlighet att lösa fler fall av våldtäkt, skriver polisen i ett pressmeddelande.

– Anmälaren behöver stöd. Ofta befinner de sig i chock och de vet inte vad som sker i en förundersökning, säger Eva von Vogelsang på Rikspolisstyrelsen.

Sjunkande statistik

Men det är inte i alla län antalet våldtäkter ökar. I Jämtland sticker nämligen statistiken ut – där minskar antalet våldtäkter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.