Foto: Räddningstjänsten

Flera skogsbränder

Uppdaterad
Publicerad

Värmen fortsätter och det är mycket torrt i markerna. Natten mot fredagen bekämpade räddningstjänsten flera skogsbränder i Västernorrland.

I Sörböle, några mil väster om Örnsköldsvik, flammade en skogsbrand upp. I Björnsjö-Gottne i Molidenområdet togs sig en skogsbrand som utbröt i onsdags. På båda ställen är det förbipasserande tog som fått pyreldar att flamma upp.

– När tågen kommer har de mycket luft framför sig och det blir som att blåsa på en cigarrglöd, säger insatsledare Jan Tresö vid räddningstjänsten i Örnsköldsvik.

På fredagsmorgonen var båda bränderna i Övikstrakten mer eller mindre släckta, men man kommer att lämna efterbevakning eftersom det är så torrt i markerna.

– Det kommer att fortsätta flamma upp när tågen kommer, för det är så torrt i markerna, så nu väntar vi bara på regn, säger Jan Tresö.

Släckningsarbetet vid skogsbranden vid Gullmoberget, någon mil från Älandsbro, som pågått sedan i onsdags avslutades också på fredagsmorgonen och efterbevakningen överlämnades även där till markägarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.