Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om hur det gick till när Lisa och Kristoffer Westers son föddes i en ambulans. Foto: SVT

Sonen föddes längs vägen på väg till sjukhuset i Sollefteå

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren turas kvinnoklinikerna i Sollefteå och Örnsköldsvik om att ha stängt. Ett beslut som väckte stor oro och kritik redan när det infördes år 2003. I år har man stängt längre än vanligt. Lisa och Kristoffer Wester från Örnsköldsvik hann inte fram till sjukhuset i Sollefteå. Deras son fick födas i en ambulans vid vägkanten.

Det var sent på kvällen för ungefär en vecka sedan som Lisa Wester kände hur värkarna började komma allt tätare. Hon och maken Kristoffer gav sig snabbt iväg från hemmet i Örnsköldsvik mot sjukhuset i Sollefteå, men kände snart att de inte skulle hinna fram i tid. De ringde 112 och en ambulans fick möta dem på vägen.

– Det var verkligen på håret. När ambulansen kom kände jag att det var riktigt nära, så jag sa bara ”kom med båren”, för jag kände att jag kunde inte gå. Sedan föddes han fem minuter efter att jag kommit in i ambulansen, berättar Lisa Wester, som håller sin veckogamla son i famnen.  

Växelstängt under sommaren

Bristen på barnmorskor i länet gör att Örnsköldsvik och Sollefteå stänger växelvis under sommaren. Från tidigare åtta veckor har man i sommar växelstängt i totalt tolv veckor. Trots att det inte föds färre, utan snarare fler barn på sommaren.  

– Jag var ju orolig innan eftersom jag visste att BB var stängt. Orolig för att man inte skulle veta när man skulle åka in och att det skulle gå väldigt fort. Det känns som att det är en så pass viktig del av sjukvården, just förlossningen, det borde prioriteras, säger Lisa Wester.

Kunde ha slutat illa

SVT har pratat med Landstingsrådet Jacomina Beertema (M), som är den politiker som är högst ansvarig för sjukvården i länet. Enligt henne har det fungerat bra att ha stängt. Hon menar att det är en nödvändig lösning för att personalen ska få semester.

För familjen Wester blev resan till Sollefteå en pärs, men de är glada att det hela, trots allt, slutade bra. 

– Nu hade vi en otrolig tur. Vi är väldigt tacksamma att det gick så bra, att inte navelsträngen låg ivägen, att det inte behövdes något kejsarsnitt och att han mådde bra. Men det känns hemskt att det ska vara så här, säger Lisa Wester.

AXEL ELLUNG

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.