Foto: SVT/Montage

FOI-rapport om Kinaaffär underkänns

Uppdaterad
Publicerad

På punkt efter punkt kritiserar en expert den utredning som FOI beställt om licensieringen till Kina av en potentiellt militär programvara. Försvarsmyndigheten kan misstänkas sopa problemen under mattan, anser han. TT:s granskning visar också att krishanteringen kostade Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) över 600 000 kronor.

Uppdrag granskning avslöjade i höstas hur FOI,  med Kungliga tekniska högskolan som bulvan, skulle licensiera programvaran edge till Kina. Programvaran skulle kunna användas i diktaturens massförstörelsevapen.

Efter avslöjandet lät FOI tillsätta en utredning, som kom fram till att FOI:s ledning inte hade begått några allvarliga fel. Men det är den utredningen som nu sågas av Peter Öhman, docent vid Mittuniversitetet i Sundsvall, och expert på revision och granskningar, det rapporterar nyhetsbyrån TT på måndagen. Öhman, säger att skäl att misstänka att utredningen inte var tänkt att vara vare sig oberoende eller allsidig.

– Det verkar nästan som att de har tänkt från början hur de skulle kunna använda den här, att det ska framstå som att de har skött det här ärendet bra, säger han.

För att inte en granskning ska misstänkliggöras bör utredare inte handplockas av uppdragsgivaren. Inte heller bör uppdraget begränsas. Här har båda sakerna skett, konstaterar Öhman. Utredaren har upphandlats utan konkurrens och bara fått information från FOI – inte från exempelvis KTH eller ISP, som ger vapenexporttillstånd.

– Inskränkningen av uppdraget omöjliggör en allsidig genomlysning av FOI:s agerande i detta ärende. Utredaren har inte kunnat vända på varje sten, konstaterar Öhman.

”Sopa under mattan”

Inskränkningen, påpekar han, ”påminner starkt om andra fall där organisationer har kritiserats för att försöka sopa besvärliga frågor under mattan”.

Syftet med att vidarelicensiera Edge via KTH beskrivs i handlingar från FOI som ett sätt att samarbeta med en partner som Kina, som institutet ”inte kan eller vill skriva avtal med”. Enligt handlingarna fanns information om upplägget i ledningsgruppen och Lind gav sitt godkännande till upplägget. Det förnekas av Lind.

Sedan massakern vid Himmelska fridens torg 1989 råder i hela EU vapenembargo mot Kina.

TT:s granskning av FOI:s krishantering visar även att Ryding-Berg bildade det bolag, som avtalade om utredningen med FOI, bara fyra dagar innan Uppdrag granskning sändes. Det, i kombination med att utredaren enligt FOI:s beslut bara fick kort tid på sig, är också ett tecken på att FOI ville handplocka en viss person, anser Öhman.

Krishanteringen kostade myndigheten sammanlagt 617 000 kronor inklusive moms. Ryding-Berg fakturerade 304 500 för sin utredning och pr-byrån Gullers Grupp tog betalt 312 500 för ”strategisk rådgivning” samt ”utbildning: forskningskommunikation och medier” i samband med uppståndelsen.

Kina-affären

Kina-affären gäller en ”digital vindtunnel”, Edge, en svensk programvara som Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) äger och som använts vid bland annat tillverkning av Jas Gripen. Den beräknar aerodynamiska krafter och kan användas civilt och militärt, för flygplan, bomber och missiler.

Från 2008 diskuterades på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) ett samarbete om att utveckla Edge med institutet CAE, som styrs av Kinas försvarsindustri. I interna FOI-dokument nämndes olika lösningar med mellanhänder eftersom FOI inte bör samarbeta med Kina. FOI:s generaldirektör stoppade också ett direkt samarbete.

Från 2011 planerades för en återlicensiering av Edge till Kina, men nu via Kungliga tekniska högskolan (KTH). Ett förslag till avtal skickades till CAE men KTH skrinlade planerna förra månaden sedan SVT:s Uppdrag granskning avslöjat dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.