”Avtalet måste ses över”

Uppdaterad
Publicerad

I går skulle Sollefteå kommun klubba igenom beslutet att sälja hotell Hallstaberget till hotellkungen Stefan Karlsson. Men i sista stund stoppades plötsligt affären av kommunledningen.

Stefan Karlsson och hans bolag vill köpa ut Sollefteå Kommuns del av Hotell Hallstaberget. Enligt honom är de helt överens om själva köpet. Men av någon anledning ströks punkten om försäljning inför kommunfullmäktiges möte igår. Kommunalrådet Elisabet Lassen (S) vill inte ge någon förklaring till Mittnytt mer än att ärendet är under beredning.

Moderaternas ledamot Bengt Sörlin var med på mötet där punkten om försäljningen ströks i sista stund.

– Med tanke på hur avtalsförslaget såg ut i beslutet som vi såg igår, så har jag ingenting emot att man tar tillbaks och omarbetar det. Då får vi se vad nästa resultat blir, säger han.

Det är Stefan Karlsson och hans bolag Lappland Holding AB som vill köpa hotellet för 50 miljoner och bli ensam ägare. Det är lika många miljoner som Sollefteå kommun har satsat på att renovera byggnaden. Dessutom har kommunen tidigare köpt hotellet för 11 miljoner av de tidigare ägarna.

 – Lite tveksamt är det ju faktiskt när vi får 50 miljoner och vi har kostnader för 61 sammanlagt,  säger Bengt Sörlin (M).

Enligt avtalet mellan kommunen och Stefan Karlsson ska betalningen för hotellet delas upp. Hälften betalas vid själva övertagandet – resterande 25 miljoner ska betalas tillbaka med fem miljoner per år.

Flera tveksamma punkter

 – Kommunen ville låna ut 25 miljoner i fem år till en näringsidkare och det ska ju kommunen enligt våran policy inte göra, vilket gjorde att en del i beslutsunderlaget var att vi skulle fatta beslut om att frångå den policyn, fortsätter Bengt Sörlin (M).

Enligt kommunfullmäktiges ordförande Mikael Sjölund (S) behöver avtalet om försäljningen ses över för att hålla i juridisk mening. Bengt Sörlin tycker att det är flera punkter som är tveksamma.

 – Vi är nog alla väldigt glada över att Stefan Karlsson har kommit hit och driver hotellet. Det är ett lyft för kommunen. Absolut. Och det tror jag inte att någon har några synpunkter på. Däremot så är det så att vi måste ändå ta det ansvar som vi har fått av befolkningen att sköta skattepengar på ett bra sätt och därför så bör man se över det här avtalet, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.