Forskare använde kränkande uppgifter

Publicerad

Studenter och forskare från Mittuniversitetet hade tillgång till känslig information om misshandlade kvinnor i Södertörnpolisens kvinnoregister. Men användandet var inte etikprövat, enligt Sveriges Radio.

Upprördheten blev stor när det visade sig att Stockholmspolisen under flera års tid fört in flera juridiskt tveksamma och i vissa fall även kränkande uppgifter om misshandlade kvinnor i ett särskilt register. Nu uppger Sveriges Radio (SR) att både studenter och forskare från Mittuniversitetet i Sundsvall haft tillgång till akterna i polishuset. Uppgifterna har sedan använts för vetenskapliga rapporter som presenterats vid konferenser och för artiklar som publicerats i internationella tidskrifter.

Men användandet hade inte prövats av etikprövningsnämnden, enligt SR:s granskning, och ett etikgodkännande kom först 2012. Då hade registret funnits i över tio år.

Henrik Belfrage är professor i kriminologi och forskar om hot- och riskanalyser för våld i nära relation. Han är medförfattare till de vetenskapliga artiklar som bland annat baseras på kvinnoregistret.

– Vi använder vetenskapliga metoder och drar slutsatser som är vetenskapliga. Det är så etiskt att vi behöver inte ens gå till etikprövningsnämnden, säger han till SR.

Belfrage hävdar att ett etiskt godkännande inte behövs för den typ av kvalitetssäkrande forskning man bedrivit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.