Foto: TT

Försökte sälja olovliga djur

Uppdaterad
Publicerad

En man från Sollefteå hade en leguan och två axolotler som han ämnade sälja, trots att han inte fick, och döms nu för artskyddsbrott och brott mot djurskyddslagen.

Mannen förde under förra våren in djuren i landet till sin djurbutik, som han trodde var en hobby och inte en verksamhet, för att sälja och själv lära sig hur man tar hand om dem. Mannens döms emellertid nu till företagsbot på 35 000 kronor, samt dagsböter 100 å 100 kronor. Detta eftersom mannen inte redovisat var djuren kommer ifrån i form av härstamningsintyg eller dess laglighet, samt eftersom de var CITES listade. Alltså djur som är hotade och som världens länder kommit överens om att begränsa handeln av för att säkra den biologiska mångfalden.

Krafätor också

Mannen ska också ha haft en marmorkräfta. Det är en art som inte får finnas i Sverige eftersom att den ofta bär på sjukdomar och genom jungfrufödsel kan föröka sig och därför lätt kan sprida sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.