Fortsatta höjningar av elavgifter

Uppdaterad
Publicerad

ÖSTERSUND Energibolagen ansöker om att få ta ut kraftiga höjningar av avgifterna för elnäten. I snitt handlar det om plus 32 procent under nästa fyraårsperiod. Jämtkraft har begärt en höjning av ramen med 54 procent.

– Bedrövligt. Energibolagen har gjort stora vinster och lagt pengar på hög, säger Håkan Lindén, regionchef på Villaägarna.

Från och med nästa år måste energbolagen ansöka i förväg om hur stora nätavgifter de vill ta ut. Sedan ska Energimarknadsinspektionen fatta beslut. På så sätt ska bolagens monopol över näten kontrolleras så att de inte tar ut oskäliga avgifter, är det tänkt.

– Systemet är alldeles för vidlyftigt eftersom man kan söka mer pengar om man behöver. Politikerna måsta sätta ner foten, säger Lindén.

På Jämtkraft försvarar man sig med att framtiden är osäker, inte minst på grund av nya investeringar i till exempel vindkraft. Bolagets ansökan om en intäktsram på närmare två miljarder de närmaste fyra åren ska ses som ett tak.

– Det kommer inte att bli så mycket, det kan jag lova, säger Susann Persson, avdelningschef på Jämtkraft.

– Det låter trösterikt, men det man vet om tak är att man hamnar där, säger Håkan Lindén på Villaägarnas Riksförbund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.