Giftig lax debatteras

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags avslöjade Uppdrag granskning att östersjölax säljs till andra EU-länder trots exportförbud inom EU – på grund av miljögifter. Men fiskare i Västernorrland skulle gärna exportera lax om det var lagligt.

Lars Bergman fiskar lax i Indalsälvens mynningsområde, det handlar om mellan tre och fem ton om året men någon export av lax till EU-länderna känner han inte till.

– Jag har aldrig hört talas om att det finns något intresse av att köpa upp lax, vi har fullt sjå med att sälja laxen vi får, säger Lars Bergman som hävdar att han aldrig fått något sånt erbjudande.

Laxen från Östersjön innehåller förhöjda halter av dioxiner och PCB och får därför inte säljas inom EU. Sverige har dispens för inhemsk försäljning under förutsättning att konsumenterna informeras om hur ofta man kan äta laxen. För gravida och ammande kvinnor och barn är rekommendationen att bara äta östersjölax två, tre gånger per år, övriga vuxna kan äta östersjölax en gång i veckan. Men Lars Bergman skulle gärna exportera den lax han fångar, om det var tillåtet.

– Visst kunde det vara intressant att nå en bredare publik, nu vet jag att i Europa är det förbjudet men det finns andra kontinenter, konstaterar Lars Bergman.

Mycket giftigt

Dioxin är ett av de giftigaste ämnen man känner till och uppstår vid sopförbränning och tidigare även som en restprodukt från pappersindustrin, PCB är ett liknande ämne som använts i färg och fogmassa, halterna av de här gifterna är höga i fet fisk i hela Bottenviken.

– Det här är långlivade ämnen som är svåra att bryta ner och under sin uppväxt kan man ha uppnått ganska höga halter i kroppen när man väl når barnafödande ålder. Gifterna kan då föras över till fostret eller det ammande spädbarnet och det är just foster och spädbarn som är mest känsliga för effekterna av de här ämnena, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

Samtidigt är fet fisk är nyttigt och något Livsmedelsverket vill att vi ska äta mera av.

– Problemet med de här ämnena är att de ansamlas i kroppen och man ska undvika att få i sig för mycket. Gifterna följer ofta med fisk som innehåller nyttiga fettsyror men för barn och kvinnor upp till fertil ålder så överväger risken nyttan, för äldre människor är nyttan däremot lite större än riskerna, förklarar Emma Halldin Ankarberg.

Tveksamheter

Forskningsstudier tyder på att gifterna i fisken medför en ökad risk för diabetes och lägre födelsevikter hos barn men Lars Bergman är tveksam till giftlarmen och även exportstoppet inom EU, han tror inte att fisken är farlig att äta.

– Nej, jag står ju här och har ätit lax i hela mitt liv och känner mig vid hygglig vigör, så det tror jag inte, säger han.

– Det är inte så konstigt att man inte sett några problem, en äldre man som ätit sån här fisk i hela sitt liv fick inte i sig så mycket av PCB och dioxiner när han var ung eftersom halterna av de här ämnena inte var så höga som de är idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.