Glesbygden avfolkas

Publicerad

Medan storstäderna växer så avfolkas glesbygden – å varken nya gruvor eller vindkrafts-parker verkar stoppa utflyttningen. Längs Ångermanälven är utflyttningen störst i Sverige. Redan om 30 år kan dom första spöksamhällena bli verklighet där.

I Ådalen i Ångermanland, engång skogspatronernas förlovade land är nu utflyttningen störst i Sverige. 1952bodde här, efter Ångermanälven, 128 000 människor – idag är den siffran 63000,och fortsätter utflyttningen, så har den sista flyttat ut om ungefär 60 år.

Om trettio år kan allt vara slut

Ännu snabbare går det iBollstabruk, där bor idag 1800 personer och om trettio år kan allt vara slut.

Glesbyden måste ha något att erbjuda

De som forskar om utflyttningen menar attglesbygden måste ha något att erbjuda – annars dör den! För att vända trenden krävsstarka städer i närheten tycker Lars Westin i Umeå, som forskar om utflyttningen. Men också att vinsten från denorrländska naturresurserna kommer orterna till godo.

– Det är helt avgörande att vinsterna från naturresurserna hamnar i de norrländska städerna. Det finns inget skäl att ge bort naturresurse, säger Lars Westin professor vid Umeå Universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.