God man får sparken

Uppdaterad
Publicerad

Den gode mannen fick sparken vid ett möte med Överförmyndarnämnden i Sundsvall på onsdagen. Efter Mittnytts skakande reportage om Berras sista tid i livet har hon fråntagits sina uppdrag.

Den gode mannen hade kallats till ett möte med överförmyndarnämndens ordförande, Elisabeth Unander (S) på onsdagsförmiddagen. Efter mötet berättar Elisabeth Unander att den 60-åriga kvinnan saknar nämndens förtroende och att hon fått lämna sina uppdrag.

Utesluter inte polisanmälan

Nämnden utesluter inte en polisanmälan av den gode mannen.

Fallet Berra

– Det gäller främst hennes sätt att redovisa sina uppdrag. I det fall som Mittnytt berättat om finns det inte tillräckligt underlag redovisat från hennes sida och det innebär att vi beslutat att ge henne en formell anmärkning. Därigenom har hon också förlorat sitt kvarvarande uppdrag som god man. Vi saknar helt enkelt förtroende för hennes sätt att sköta uppdraget, säger Elisabeth Unander till Mittnytt.

Vatten rann i väggarna

I fallet med 68-årige Berra som dog utfattig i ett svårt vattenskadat hus har de anhöriga varit kritiska mot hur hans gode man misskötte sitt uppdrag. Huset var underminerat och svårt mögelangripet. Vatten rann i väggarna samtidigt som de anhöriga misstänker att stora belopp lyfts från hans konto.

I Berras fall kommer överförmyndarnämndens reaktion försent, men tills nu har den 61-åriga kvinnan haft ytterligare ett uppdrag som god man. På tisdagen fråntogs hon uppdraget med omedelbar verkan. Överförmyndarnämnden inleder nu en granskning även av det fallet.

Redovisning granskas

I fallet Berra har de anhöriga polisanmält den gode mannen. Elisabeth Unander utesluter inte att nämnden också vänder sig till polisen.

– Vi har startat en ingående granskning av transaktionerna. Det kan finns förklaringar till de överföringar av pengar som gjorts men hittar vi felaktigheter kan det bli aktuellt med en polisanmälan även från vår sida, säger Unander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Berra

Mer i ämnet