GPS-övervakning ska öka tryggheten

Publicerad

SCA:s vapen mot olyckorna där ensamarbetande i skogen har legat fastklämda i upp till 16 timmar är en dosa som rapporterar till chefen, var tionde minut.

Senast i förra månaden körde en 46-årig skogsarbetare från Alnön av vägen. Fastklämd och oförmögen att kontakta sin omgivning blev han kvar där i 16 timmar. Arbetsgivaren Norrskog ser nu över sina rutiner och sin utrustning, och de är det inte ensamma om.

Thomas Johansson arbetar för SCA Skog, han är ensam i skogen varje dag ochhar utrustats med en sändare eller ”spot” som han kallar dem. Den ger ifrån sig en signal var tionde minut.

–Jag tror inte att söktiderna hade varit så långa om de haft en spot på sig, säger Thomas.

Fördelen med en sändare som sänder ut en signal automatiskt är att om olyckan skulle vara framme och skogsarbetaren slås medvetslös eller kläms fast och inte kan nå sin sändare kan arbetsgivaren ändå lokalisera den anställde. Men även om syftet är gott så har den nya sändaren stött på motstånd.

–Initialt var det en del som kände sig övervakade men jag tror att de har bytt åsikt och känner sig tryggare, säger Thomas.

Men det är långt ifrån alla företag som har en sån lösning på plats. På Norrskog har de anställda en satelitsändare men den måste aktiveras manuellt och på skogsstyrelsen ser det likadant ut, säkerhetssystemet bygger alltså på att den anställde är vid medvetande och kan nå sin sändare för att kunna kalla på hjälp. Och när det kommer till SCA:s underleverantören är kraven från skogsjätten lägre ställda än så.

–Vi sätter press på våra underleverantörer att de ska ha rutiner, men inte vad det ska innebära, säger Andreas Dahlin, utvecklingschef på SCA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.