Grov misshandel på rättspsyk

Uppdaterad
Publicerad

En patient blev misshandlad av en medpatient på rättspsyk i Sundsvall och har förts till Umeå för vård.

Våldet betecknas av kliniken själv som ”oerhört våldsamt”.

– Det här rör sig om personer två personer på samma avdelning. Jag vet inte vad bråket handlade om men det var våldsamt och den som fördes till sjukhus hölls så sent som igår kväll nedsövd, säger Bengt Eriksson, rättspsyk.

Fördes till Umeå

Händelsen inträffade under lördagseftermiddagen när en ung patient av okänd anledning överföll en något äldre medpatient. Vad som hände utreds just nu av polisen men  den äldre patienten fördes till Sundsvalls sjukhus. Skallskadorna bedömdes så allvarliga att han transporterades vidare till universitetssjukhuset i Umeå.

Hot och våld är vardag

Hot och våld är vardag på rättspsykiatriska kliniken. I den senaste verksamhetsberättelsen som finns publicerad inträffade nära 1 000 avvikelser under ett och samma år varav drygt 110 rörde hot och våld. Det innebär någon form av incident i genomsnitt var tredje dag:

– Det kan framstå som mycket men samtidigt ska man komma ihåg att rättspsyk är en sådan miljö att det lätt uppstår konflikter. Dessutom uppmanar vi personalen att vara noga med att anmäla de avvikelser som förekommer, säger Eriksson.

Lex Maria-anmälan

Efter lördagens händelse har polisen genomfört en brottsplatsundersökning och förhört personal. Enligt klinikledningen kommer överfallet att anmälas i enlighet med lex Maria.

Brottet rubriceras som synnerligen grov misshandel och utredningen leds av åklagare.

Den yngre patienten är född 1991 och hans brottsoffer 1985. Mannens skador bedömdes på söndagen som måttliga. Förövaren är tills vidare kvar på rättspsyk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.