Kyrkogårdsvakmästare Anders Karlsson lägger blommor vid järnvägsövergången

Förstämning efter olyckan

Uppdaterad
Publicerad

Det är dagen efter den tragiska händelsen i Trehörningsjö. Och det märktes vid söndagens gudstjänst.

Nu börjar sorgearbetet efter olyckan. Vid Svenska kyrkans gudstjänst i församlingshemmet vid skolan i byn var händelsen en del av predikan på söndagen.

– Vi inledde hela gudstjänsten med möjligheten att tända ljus, säger komminister Fride Gustafsson.

Tågolycka i Trehörningsjö

Ett trettiotal personer kom till gudstjänsten i Trehörningsjö.

– Det är fler än vanligt. Några har åkt flera mil från Örnsköldsvik för att närvara, säger komminister Fride Gustafsson.

”Det är fruktansvärt”

Det var en asylsökande som slog larm till personalen om olyckan.  Maria Hertler, kocken på flyktingboendet Kerstins udde, tog på sig sin jacka och sprang till järnvägsövergången.

– Jag bad min kollega ringa 112 och sprang allt vad jag kunde uppför backen, berättar hon. När hon kom fram hade räddningspersonalen inte kommit än.

– Jag bad till högre makter. Men när jag var cirka 5 meter ifrån hörde jag att Räddningstjänsten var på väg. Då backade jag, säger Maria Hertler.

Under söndagen valde hon att söka sig till kyrkans gudstjänst.

– Det är så många tankar. Igår hjälpte jag alla andra. Idag behövde jag prata, säger en rödgråten Maria Hertler.

– Jag var en av dem som var först på plats efter olyckan. Det är fruktansvärt och jag skulle vilja veta vad lokföraren sagt. Vad var det som hände? Jag känner inte många här och valde att gå hit med mina tankar idag, berättar Maria Hertler.

Stöd viktigt

Prästen pratade om vikten av medmänsklighet vid gudstjänsten.

– Det är det vi kan erbjuda varandra när sådant här händer. Att finnas till och stötta varandra, säger Fride Gustafsson.

Efter gudtjänsten gick kyrkvaktmästaren Anders Karlsson och lade en bukett tulpaner vid järnvägsövergången. Där står även flera ljus och brinner till minne av mamman och de två små barn som omkom vid olyckan på lördagen.

– Det blev en hel del samtal efter gudstjänsten. En del funderingar handlar om vad som låg bakom. Det viktigaste nu är det mänskliga stödet och samtal, säger Fride Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågolycka i Trehörningsjö

Mer i ämnet