Foto: Scanpix

Gymnasieelever förbereder strejk

Uppdaterad
Publicerad

Missnöjet pyr inom gymnasieskolan i Örnsköldsvik – orsaken är bristen på information och delaktighet kring en stor lokalutredning. Nu hotar eleverna med strejk.

Örnsköldsviks skolorganisation står inför stora förändringar och en nyckelfråga är hur man löser den akuta lokalbristen inom grund- och förskolan i centrala stan. Bildningsförvaltningen har lagt fram ett lokalförslag som innebär att verksamheter flyttas och byter lokaler  – det handlar bland annat om att klasser från grundskolan flyttas till gymnasieskolans lokaler.

Lokalutredningens genomförande har fått starkt kritik från lärarfacken, och nu även från eleverna,  främst vad gäller bristen på information och delaktighet.

Eleverna planerar att gå ut i strejk under onsdagen.

– Kommunen och de beslutsfattande har piskat upp en storm hos hundratals elever som inte kommer sitta stilla, säger Rebecka Ekholm, elev på Nolaskolan.

Under måndagseftermiddagen var alla lektioner på gymnasieskolorna inställda och istället samlade gymnasiechefen all personal till ett informationsmöte om förändringsarbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.