Hamnar utanför gymnasieskolan

Publicerad

Färsk statistik från Skolverket visar att antalet elever som saknar behörighet till yrkesprogram och högskoleförberedande program på gymnasiet är stora på vissa håll i Västernorrlands och Jämtlands län.

I våras gick 3626 niondeklassare ut grundskolan i Västernorrlands och Jämtlands län. Av dem sakande 500 elever behörighet till gymnasieskolans yrkes- och högskoleförberedande program. Och det är några kommuner som sticker ut. I Bergs kommun saknade var femte elev behörighet. Lika många var det i Ånge. I Sollefteå kommun gick nästan var fjärde elev ut grundskolan utan behörighet.

På Vallaskolan i Sollefteå misslyckas mer än var fjärde elev att nå målen. Yrkesprogram på gymnasieskolan kräver godkänt i matematik, svenska, engelska och ytterligare fem ämnen. För högskoleförberedande program krävs godkänt i nio ämnen istället för fem.

– Vi har elever med utländsk härkomst. Flera av de eleverna saknar skolgång innan de kommer till Sverige och det påverkar ju. Sen har vi socionomiska faktorer. Utbildningsnivån i Sollefteå kommun är lägre än i både länet och riket. Det är ett traditionellt mönster, säger Anna-Lena Brantholm-Lööw som är rektor på Vallaskolan i Sollefteå

Regeringen ska tillsätta en utredning om obligatorisk sommarskola för de elever som efter årskurs 9 inte har behörighet till gymnasieskolans nationella program. Utredningen kommer även att fa fram förslag om förlängd skolplikt för de elever som efter sommarskola fortfarande inte har uppnått målen.

– På ett sätt kan jag tycka att det är bra att grundskolan inte är fast i nio år eftersom vi har olika förutsättningar. Samtidigt kan man ju också tänka på att man skulle lägga insatserna tidigare i skolan. Kanske redan i förskolan, säger Anna-Lena Brantholm-Lööw.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.