Lång kamp för lika rättigheter

Uppdaterad
Publicerad

Hon har vigt hela sitt liv åt kampen för sitt folk. Rosa Taikon, rom och silversmed i Härjedalen, kämpar fortfarande oförtrutet för romernas rättigheter.

I en gammal folkskolebyggnad utanför Ytterhogdal i Härjedalen har hon sin bostad och ateljé. Här har Rosa Taikon arbetat med sina mycket uppskattade silverarbeten i över 40 år. Hantverket fördes i arv från hennes far som var mån om att den urgamla konsten skulle överleva.  

Minst lika känd är hon nog dock för sin, och systern och författaren Katarina Taikons, långa kamp för romernas rättigheter i Sverige. Nu 87 år gammal är Rosa Taikon fortfarande lika full av energi och kampvilja. Entusiastisk visar hon runt bland pärmar med sparade tidningsartiklar från 50 års kamp. Från bilder på henne och Tage Erlander till Dagens Nyheters avslöjande av Malmöpolisens register över romer.   

– Jag har kämpat hela mitt liv. Redan från barndomen var det en kamp. Nu är jag van, men jag oroar mig för de kommande generationerna när jag inte finns kvar längre, säger Rosa Taikon.

Nyligen var hon nere i Stockholm när regeringens vitbok kring behandlingen av romerna presenterades av integrationsminister Erik Ullenhag (Fp). Hon är besviken över att inte fler ministrar deltog och hon tycker att romerna kom i skymundan under ceremonin.

– Trots att jag är gammal och har ont reste jag nästan 100 mil för att vara med i Stockholm. Där fick jag bara tala i fem minuter och i efterhand ångrar jag nog att jag deltog. Det kändes nästan som om de bara ville ha med oss romer för att vidimera alltihop.   

Samtidigt ser hon vitboken som ett steg framåt och berömmer Ullenhags arbete, även om hon likt många romer hellre skulle ha sett en sanningskommission.

Hon vill tro på förbättringar och framsteg, men efter den långa kampen är det svårt att se en ljusare framtid.

– Jag oroar mig mycket för framtiden. För ifall våra ungdomar ska få växa upp utan att bli trakasserade för att det är romer. För deras skull måste man ändå våga hoppas, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.