Hård revisorskritik mot landstinget

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget i Västernorrland får allvarlig kritik av sina revisorer för fjolårets underskott på 264 miljoner kronor. Mittnytt har läst revisionsberättelsen där landstingspolitikernas arbete sågas hårt.

De förtroendevalda revisorerna, med representanter från samtliga partier, har granskat fjolårets röda siffror. I rapporten kan man att läsa att revisorerna är ”särskilt kritiska till landstingets brist på ansvarstagande.” Kritiken riktar sig främst mot landstingsstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden.

Högst ansvariga är landstingsråden Per Wahlberg och Jacomina Beertema, båda moderater. De delar inte helt revisorernas bedömning.

– Det finns inga snabba lösningar, utan det handlar om ett långsiktig arbete där jag nu tycker att vi rör oss i rätt riktning, säger Per Wahlberg (M), ordförande i landstingsstyrelsen.

Det här är inte första gången landstingspolitikerna får allvarlig kritik av revisorerna. Flera år i rad har den dåliga landstingsekonomin sågats i revisionsberättelserna. I rapporten för fjolåret kan man läsa att revisorerna ”har övervägt att rikta anmärkning mot landstingsstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden eftersom vi är ytterst kritiska till såväl nämndens handlingsplan för ekonomi i balans som till landstingsstyrelsens beredning av ärendet.”

I nästa vecka ska landstingsfullmäktige behandla revisionsrapporten. Trots den allvarliga kritiken rekommenderar revisorerna att politikerna då ges så kallad ansvarsfrihet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.