Hårt slag mot bygden

Uppdaterad
Publicerad

I går kom beskedet att Metsä board varslar 200 anställda på fabriken i Husum. Ett hårt slag mot ett samhälle med 1800 invånare.

Dagen efter storvarslet på Metsä board är känslorna blandade i Husum. Man lider med de som kommer att få lämna sina jobb och oroar sig över hur varslet kommer att påverka bygden.

– Jättetråkigt, det här kommer att påverka alla åldrar i Husum. Det här är ett hårt slag, säger Maria Borghammar, som jobbar som församlingsassistent i Husum.

Samtidigt ses övergången från pappers- till kartongtillverkning som ett sätt att säkra fabrikens överlevnad.

– Det är jättetråkigt, man tänker på de personer som mister jobbet. Samtidigt måste vi tänka på att ägarna satsar 1,6 miljarder kronor i fabriken, säger Håkan Byström, mångårig köpman i Husum.

Mats Östman, före detta pappersordförande som har jobbat över 50 år i fabriken, håller med.

– Det är en stor men nödvändig övergång – det är tidens gång. Marknaden förändras, konstaterar han.

200 anställda, 50 tjänstemän och 150 kollektivanställda, omfattas av varslet. Förhandlingarna med arbetsgivarorganisationerna beräknas vara klara under våren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.