Hårt tryck på sjöräddningen

Publicerad

Höga kustens skärgård blir allt mer välbesökt – något som märks inte minst hos Sjöräddningssällskapet. Stationen i Örnsköldsvik har i sommar gjort rekordmånga utryckningar.

De stora satsningarna på gästhamnarna i Örnsköldsviks skärgård, i kombination med bra väder, har inneburit högtryck för båttrafiken i sommar. Och fler båtar i omlopp har inneburit en ökad belastning på Sjöräddningssällskapet – föreningen som helt bygger på ideella krafter.

– Det har varit fullt upp – jämfört med i fjol har vi haft 100 procent fler utryckningar, berättar Anders Nilsson från stationen i Örnsköldsvik.

Svenska Sjöräddningssällskapet står för 70 procent av all sjöräddning i Sverige och i vårt område är andelen ännu högre.

– Det vanligaste är bogseringar på grund av maskinhaveri och grundstötningar, men vi har även haft man över bord-situationer och ambulanstransporter, säger Anders Nilsson.

Örnsköldsviks kommun är inne på andra etappen av EU-projektet ”En skärgård i världsklass”. Totalt handlar det om 64 miljoner kronor i investeringar i bland annat infrastruktur, fler båtplatser och marknadsföring. Behovet av sjöräddning kommer att fortsätta att öka.

– Här i Örnsköldsvik har vi 18 aktiva, frivilliga sjöräddare och i juli är vi något färre. Trycket är väldigt hårt och jag önskar att vi vore fler, konstaterar Anders Nilsson.

Svenska Sjöräddningssällskapets verksamhet finansieras helt av medlemsavgifter och donationer. I Västernorrland finns tre stationer: Sundsvall, Härnösand och Örnsköldsvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.