Foto: TT/montage

Hästinfluensa i Ö-vik

Uppdaterad
Publicerad

Ett stall i Örnsköldsvik har drabbats av hästinfluensa. Sjukdomen är mycket smittsam och nu uppmanar Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, att hästägare i området ser till att deras hästar vaccineras.

Det var i början på oktober som en importerad häst på ridskolan i Örnsköldsvik insjuknade. Hästen hade nyligen kommit från Irland och stod isolerad. Av säkerhetsskäl valde man dock att inte låta hästar utifrån besöka området under 10 dagar.  Inga fler fall har konstaterats och verksamheten är nu åter öppen.

Hög smittorisk

Trots att ridskolan vidtagit de åtgärder som krävs rekommenderar SVA att hästägare i området ser till att deras hästar är vaccinerade. I Sverige är de allra flesta hästar vaccinerade men SVA rekommenderar att hästägare ändå ser över skyddet.

– Vaccinet ges ju en gång om året och är man i slutet på perioden kan det vara bra att tidigarelägga vaccinationen säger Gittan Gröndahl, tf statsveterinär vid SVA till SVT Mittnytt.

Svår sjukdom

En häst som drabbas av influensan får en rejäl påverkan enligt Gröndahl.

– Hästen drabbas ju av hosta och feber och får ont i kroppen precis som hos oss människor. Även när den akuta sjukdomen är över har djuret nedsatt ork under en längre tid.

Ett stall med hästinfluensa bör hållas isolerat i minst tio dagar efter att sista symptom har setts. Hästar som varit sjuka eller vistats i stall med smittförande hästar tillåts inte att tävla på tre veckor inom ridsporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.