Haveri i tågtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Två urspårningar och en brand på ett godståg har stoppat tågtrafiken i mellannorrland.

Haverikommissionen kommer att utreda en av tågurspårningarna och nu står det klart att tågtrafiken kommer att drabbas av stora och långvariga störningar.

Under natten till onsdagen fattade ett godståg i Pilgrimstad eld, och tågtrafiken stoppades. Senare under eftermiddagen spårade sedan två tåg ur. Ett i Stöde där fyra postvagnar gick av Mittbanan och orsakade ett stopp och en strax utanför Alby.

Vid urspårningen i Alby är det ett tåg med kemikalier, nickelsulfat, som har spårat ur. 

Sammantaget innebär det att såväl Mittbanan som Norra Stambanan är blockerade.Trafikverket har ännu inte hunnit skaffa sig en samlad bild över läget.

Haverikommissionen

Kemikalietåget i Alby kommer sannolikt att innebära ett komplicerat bärgningsarbete. Vagnarna får inte röras innan haverikommissionen undersökt olycksplatsen vilket sker under torsdagen. Enligt Trafikverket kommer bärgningen dessutom att kräva att särskilda bärgningsvägar byggs till haveriplatsen.

– Uppröjningen av de båda olycksplatserna kommer dessutom att påverka varandra eftersom det rör sig om resurskrävande insatser, uppger Lars Edström vid Trafikverkets pressjour.

Stora störningar

Tågkaoset runt Ånge får stora konsekvenser för resenärerna.

– Eftersom det är så stora störningar är det viktigt att den som köpt biljett och tänker resa kollar med respektive bolag hur man ersätter resan, säger Lennart Helsing vid Trafikverket.

Norrtåg har ställt in samtliga avgångar mellan Sundsvall och Östersund under dagen och ersatt med buss. Även SJ ersätter de avgångar som påverkas med buss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.