Het turistsommar i Höga kusten

Uppdaterad
Publicerad

Besöksnäringen i Höga kusten går mot en ny rekordsäsong – och det tackar man, bland andra, Tomas Ledin för.

Statistik från destinationsbolaget Höga kusten turism visar på en fördubbling av bokningar av boende och aktiviteter under april, maj och juni. Och när juli nu ska summeras pekar siffrorna också mot en ordentlig ökning jämfört med ifjol, cirka 30 procent upp.

Tero Libell, som driver klätterlederna på Skuleberget, bekräftar bilden.

– Helt fantastiskt i år igen. Rekord från första början – folk hängde på låset när vi öppnade för säsongen.

Patrik Nordqvist, styrelseordförande för Höga kusten AB, tror att ett långsiktigt och målmedvetet marknadsföringsarbete nu börjar ge frukt. Dessutom konstaterar han att Höga kusten fått mycket utrymme i media – bland annat genom folkkäre artisten Tomas Ledin, som döpt sin senaste skiva efter området.

– Det är klart att det finns en Ledin-effekt. Den är jätteviktig.

Tero Libell håller med:

–Det har ju hjälpt till att han gör en platta som heter Höga kusten. Området har aldrig fått så mycket uppmärksamhet i media och det är klart att det väcker en nyfikenhet hos folk.

Men alla besökare är inte en del i den eventuella Ledin-effekten.

– Nej, jag har aldrig hört talas om honom, konstaterar Maya Goetz från Schweiz, som valt Höga kusten och Skuleskogen för naturens skull.

– Bergen och havet – det är vackert här, konstaterar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.