Hivsmittad våldtäktsman på rymmen

Uppdaterad
Publicerad

För drygt två veckor sedan rymde en hiv-smittad våldtäktsman från rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall. Mannen är fortfarande på rymmen och polisen har nu efterlyst honom – i  hela Europa.

Våldtäktsmannen har varit intagen på kliniken i nio år för att ha begått en våldtäkt. Under en promenad tillsammans med en vårdare vid Sundsvalls sjukhus tog mannen tillfället i akt och flydde. Att han nu är på rymmen kan vara en risk för allmänheten.

– Det är alltid en risk för återfall men han är i väldigt dåligt skick på grund av sin sjukdom så han orkar nog inte begå ett sådant brott, säger Bengt Eriksson, verksamhetschef på kliniken.

Mannen är hivsmittad men enligt Bengt Eriksson förstår han inte själv att han är smittad och vad det innebär. Frågan är nu vad polisen gör för att få tag på den hiv-smittade våldtäktsmannen.

– Vi kan inte göra så mycket mer än att efterlysa honom. Eftersom han inte är från Västernorrland har han förmodligen tagit sig till sin hemort och därför letar inte vi aktivt, säger Börje Öhman presstalesman på polisen i Västernorrland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.