Hög efterfrågan på vatten

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har utfärdat sin första klass 1-varning för hög värme sedan systemet infördes. Men med värmen ökar också trycket på våra vattenverk – upp till 25 procent. I Trysunda har det till och med blivit brist på grundvatten.

Det lutar åt en varm vecka med temperaturer på upp mot 30 grader. Och under sådana dagar är det många som slår på vattenspridarna för att låta barnen svalka sig, väljer att vattna blommorna så att de inte dör av uttorkning eller kanske till och med tar och tvättar bilen. Men i och med det så ökar också trycket på länets vattenverk.

– Jag skulle säga att trycket ökar med ungefär 25 procent en varm dag jämfört med en vanlig, säger Tomas Larsson, avdelningschef på Mittsverige Vatten.

Vattenläcka kan bli förödande

På vissa mindre orter arbetar vattenverken för full kraft för att kunna producera det vatten som behövs.

– Om det blir en vattenläcka så kan resultatet bli att vissa orter blir helt utan vatten. Speciellt under sommaren vore det förödande, säger Tomas Larsson.

Men eftersom Mittsverige Vatten tar sitt råvatten från älvar finns det ingen risk för att det ska ta slut.

Grundvattenbrist på Trysunda

Det problemet har det emellertid blivit verklighet av på ön Trysunda utanför Örnsköldsvik. Där har det nämligen gått så långt att det blivit brist på grundvatten eftersom förbrukningen är större än produktionen. Därför uppmanar Miva Miljö och Vatten alla på ön att vidta största möjliga sparsamhet när det kommer till vattenanvändning. För tillfället är det därför inte tillåtet att använda dricksvatten till bevattning, fylla på tankar, tvätta båtar, etcetera. Uppmaningen gäller tills vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.