Hög sjukfrånvaro hos kvinnliga poliser i länet

Publicerad

Sjukfrånvaron hos kvinnliga poliser i Västernorrland har ökat kraftigt de senaste åren och polisens skyddsombud är oroad.

– Det är naturligtvis allvarligt. Varje enskilt sjukfall är en tragedi för den enskilda individen, och inte minst för arbetsgivaren med tanke på tapp i produktionen, säger Carl-Johan Scott, skyddsombud vid polisen i Västernorrland.

Det handlar om en nästintill hundraprocentig ökning på bara ett år, och mest har det ökat i den äldsta åldersgruppen, alltså kvinnor från 50 år och uppåt.

I åldersintervallet 30 till 49 år syns också en ökning. Medan det i den yngsta gruppen, 30 till 49 år, inte syns någon negativ utveckling.

Ett tydligt samband i den mest drabbade ålderskategorin är att samtliga arbetar med tunga utredningar.

– Det kan till exempel vara familjeärenden, barnärenden och de tär väldigt mycket på en. Man behöver göra ett break ibland och kanske göra lite annat. Så ser jag på det, säger Carina Ytterström, ordförande vid polisförbundet i Västernorrland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.