Foto: TT

Beslut om provrörsbefruktning

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen sa landstinget Västernorrland ja till rekommendationen att tillåta generösare regler för konstgjord befruktning.

Dels handlar dagens beslut i Hälso- och sjukvårdsnämnden om att ge barnlösa par rätt till tre försök med provrörsbefruktning, så kallad IVF, i stället för dagens två, och dels om att höja åldersgränsen för kvinnan från 38 till 40 år.

Frågan har diskuterats länge. Ett råd hos Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, föreslår att alla Sveriges landsting ska ha samma regler för antalet försök med provrörsbefruktning och tillåten ålder för kvinnan. I södra Sverige har landstingen varit mest generös i behandlingen. Minst generös har landstingen i Västerbotten, Norrbotten, Västernorrland och Jämtland varit.

Föreningen Barnlängtan, med lokalkontor i bland annat Sundsvall, har fått vara med och påverkat SKL:s remissförslag, men är inte riktigt nöjda. De välkomnar tre IVF-försök men har bland annat synpunkter på åldersgränsen 40 år. Det är enligt Camilla Garefelt, som sitter i föreningens valberedning, stora individuella skillnader och det borde tas hänsyn till.

– Det är en bra början, men jag och flera i föreningen tycker att man ska se till den enskilda individen i stället. För det finns många kvinnor över 40 år som har goda chanser att bli gravida och göra IVF-behandlingar, säger hon.

Det som diskuterades i nämnden på torsdagen var endast ett remissvar, så nu återstår att se vad de andra landstingen tycker.

– Vi avvaktar nu remissammanställningen från SKL och kommer att följa den rekommendationen och jag är övertygad om att det kommer att bli tre försök och att vi höjer åldern, säger Harriet Jorderud (S), landstingsstyrelsens ordförande i Jämtland.

Blir det ett beslut, ska frågan upp i fullmäktige innan regelverket förändras. 750 000 kronor är Västernorrlands landsting beredd att satsa för att öka chansen för barnlösa par att bi föräldrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.