Idag avslutades rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Två dagar tog rättegången mot de föräldrar i Sundsvall som misstänks för 17 fall av grov fridskränkning mot sin lilla dotter.

Det rör sig om åtta tillfällen, kränkningar som kunde förväntas skada hennes dotters integritet och självkänsla. Anklagelserna mot pappan rör nio olika händelser. Sammantaget rör det sig om 17 punkter av grov fridskränkning mot främst den lilla flickan och hennes funktionshindrade storasyster.

Föräldrarna på fri fot

Båda föräldrarna har suttit häktade sedan slutet av januari. De greps direkt efter att assistenterna, som arbetade med den funktionshindrade storasystern, anmält till polisen att det förekommit övergrepp i hemmet. Flera assistenter hade begärt att få bli hörda utan att föräldrarna var med.

Nekar till brott

Pappan förnekar att han gjort sig skyldig till några brott men erkänner att han vid några tillfällen gjort sig skyldig till ofredanden, men då har syftet varit att avbryta ett beteende som kunde ha varit farligt för flickan. Han kan ha måttat slag men inte utdelat några. Han kunde markera slag i syfte att kommunicera flickan.

–Han har ju erkänt den 24 januari där, sista händelsen, att dottern då blev rädd av hans beteende och att han tryckte till med handen på kinden och blev rädd och att det kanske kan ses som ett ofredande. Också har han erkänt samma beteende vid några till tillfällen, säger Alina Andras, pappans advokat.

Mamman nekar också till brott. Vid de tillfällen hon agerat har syftet varit att skydda den funktionshindrade flickan, det har alltså rört sig om nödvärn.

Kan få fängelse

Åtalet är rubricerat till grov fridskränkning. Ett brott som ger minst 9 månaders fängelse. Men försvaret menar att det inte finns något som tyder på att flickorna blivit skadade.

–För att det ska bli en misshandel så ska det antingen finnas en påvisad skada eller så ska man ha påvisat smärta. Och i det här fallet så är det ingen som har påstått att barnen har blivit skadade. Däremot så påstår jag att  det har gjort ont det de har blivit utsatt för, flera av de här händelserna, säger kammaråklagare Jens Göransson.

Den yngsta flickan är omhändertagen och bor i ett familjehem.

Dom meddelas om två veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.