Ilska över TV-planer

Uppdaterad
Publicerad

20 undertecknare står bakom ett öppet brev till TV4-ledningen i protest mot kanalens beslut att stänga samtliga lokalredaktioner. Gruppen ser dessutom nedläggningen som ett led i ett större mönster ”Sverige dras isär, SVT valde för några veckor sedan att koncentrera sin sändningsverksamhet till Umeå, med omfattande nedmontering i Sundsvall som följd”

Brevet är ställt till ledningen för TV4 och kravet är att kanalen ”snarast ompröva sitt förslag att lägga ner landets samtliga lokala redaktioner och ersätta dessa med ett antal inrikesreportrar”

Undertecknarna är dessutom kritiska till TV4 lösning att låta de fyra nordligaste länen bevakas av bara 3 stycken riksreportrar

TV4 lägger ned lokalredaktioner

Ologiskt beslut

”Vår huvudinvändning är att ingen inrikesreporter eller redaktionell kompetens, föreslås bli kvar i Sundsvall. Det innebär i praktiken att Västernorrland och Hälsingland, samt den 64 mil långa kuststräckan mellan Umeå till Stockholm lämnas obevakad i TV4:s nyhetssändningar. Geografiskt och befolkningsmässigt ter sig detta helt ologiskt”, skriver man.

Först tidningarna, sedan SVT – nu TV4

De 20 undertecknarna menar att nedläggningen dessutom är ett led i ett större mönster:

”Sverige dras isär. SVT valde för några veckor sedan att koncentrera sin sändningsverksamhet till Umeå, med omfattande nedmontering i Sundsvall som följd.

Rikstidningarna DN och SvD saknar sedan länge resurser på dessa breddgrader och för ett par år sedan stängde TT sina redaktioner i Norra Sverige”.

I brevet flaggas även för långtgående negativa konsekvenser för journalistutbildningen på Mittuniversitetet i Sundsvall.

Bland de 20 undertecknarna finns landshövdning Bo Källstrand, rektorn för Mittuniverstetet Anders Söderholm, kommunalråden Ewa Lindstrand, Jörgen Berglund, Fred Nilson, Elisabeth Lassen, Sten-Ove Danielsson samt även företrädare för kommunerna Hudiksvall och Nordanstig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

TV4 lägger ned lokalredaktioner

Mer i ämnet