Importerat slaveri blir film

Publicerad

Dom kommer till oss från fjärran länder. Dom ser till så att vi har billig sylt i kylskåpet – eller att skogsägarnas plånböcker sväller.

Ofta vänder dom hem – lurade och tomhänta.  Nu håller detta på att bli film.

Det är ett antal elever på Stockholms Dramatiska Högskola som gett sig i kast med att gestalta detta på vita duken. Novellfilmen blir halvtimmen lång och är ett examensarbete för regissören och en rad andra yrkesgupper inom filmen.  Inspelningen pågår just nu, bland annat i Njurunda.

Det handlar om det som så ofta tilldrar sig fördolt i Sverige. Om utnyttjad arbetskraft. Om bärplockare och skogsarbetare som lockas till Sverige med löften om guld och gröna skogar. Men först förvandlas den utlovade månadslönen till ett ackord. Och sedan blir det inga pengar alls.

Filmen heter Francis och handlar om ett gäng afrikanter som kommer hit från Kamerun för att pröva lyckan. Men efter hand blir gulden till sand. Och att åka hem med sitt misslyckande är inte att tänka på.

I manuskriptet ingår också dramatik inom den strandsatta gruppen, sorg men också glädje.

– Ett rykande färskt, men ockdså ett kontroversiellt inslag i en aktuell politisk debatt, säger regissören Ahmed Abdullahi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.