Ineffektiv sjukvårdsfabrik

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget håller på att tappa greppet över kostnaderna för stafettläkare samtidigt som berget av kompledighet för läkarna bara växer

Nu kommer nya landstingsledningen granska de generösa läkaravtalen.

Landstinget har under de senaste 15 åren tecknat nio lokala avtal som påverkar läkarnas kompensation för jour och beredskap. Avtalen är som regel generösare än det centrala läkaravtalet. Ett exempel är fredagarna.  Egentligen har landstingen rätt att schemalägga läkarna på ordinarie tid fram till kl 21 på kvällen – men istället har dom förhandlat till sig dubbel komp från kl 17.

Samlad bild saknas

Jämfört med det centrala läkaravtalet betalas dessutom dubbel ersättning vid storhelger eller vid inhopp med kort varsel. Men trots att läkarna kompenseras för detta under sin ordinarie schemalagda tid har landstingsledningen ingen uppfattning av effekterna. Det har inte utretts hur det påverkar klinikerna och hur stort behov av stafettläkare som skapas.

– Nej, tyvärr. Det har jag ingen uppfattning om men det är rimliigt att tjänstemännen får tillfälle att titta närmare på detta, säger det tillträdande landstingsrådet, Elisabeth Strömqvist (S) och fortsätter.

– Ambitionen är givetvis att utnyttja var egen läkarresurs i landstinget så effektivt som möjligt  och stafettläkare så lite som möjligt, fortsätter hon.

Tvist om övertid

Just nu pågår en tvist mellan landstinget och läkarföreningen i Ångermanland om tusentals komptimmar, och bakom tvisten finns det avtal om jour och beredskap som är unikt för läkargruppen. Till skillnad från undersköterskor och sjuksköterskor som är schemalagda dygnet runt är läkarna bara schemalagda kontorstid.

All annan tid är beredskap eller jour som ersätts i pengar eller ledig tid.

Regeringen uppmärksammad

I en aktuell bok ”Den sjuka vården” har det gjorts beräkningar som tyder på att läkarnas jouravtal leder till att de är komplediga från sina ordinarie jobb en tredjedel av tiden vilket får till konsekvens att kontinuitet och konsultationer på mottagningarna blir lidande.

Landstingsdirektören Anders L Johansson menar att landstingen håller på att tappa greppet om stafettläkarsystemet och han tror på ett statligt ingripande.

– Det är en gemensam uppfattning bland landets landstingsdirektörer och jag vet att regeringen har uppmärksammat problemet, säger han till Mittnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.