Inget besked om Kommungaranti före valet

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget besked om det kritiserade försäkringsbolaget Kommungaranti före valet, men Sundsvalls kommun vill nu plocka ut drygt en miljon ur bolaget.

Beslutet fattades av kommunens finansutskott på tisdagen. Politikerna hade möjlighet att återinvestera skadeersättningen på 1,1 miljoner för 2013 i bolaget, men valde istället att plocka ut pengarna kontant vilket skulle kunna tyda på att man i kommunhuset förbereder sig för att dra sig ur de uppmärksammade försäkringsäventyren.

”Politisk oenighet”

Men enligt kommunstyrelsens ordförande, Jörgen Berglund (M) ska det inte ses som om politikerna fått kalla fötter avseende den kritiserade försäkringen Garantiförsäkring Plus.

Pensionspengar i Luxemburg

– Nej det ska snarare ses som att underlätta det beslut som väntar senare under hösten. Jag befarar att den här frågan kommer att leda till politisk oenighet, säger Berglund.

Det är fem år sedan Sundsvall och Gävle bildade försäkringsbolaget Kommungaranti i syfte att täcka upp för framtida pensionsåtaganden. Frågan har dock ställts om upplägget, med dotterbolag i Luxemburg är skattemässigt riktigt, och en utredning av konsultföretaget Nordic Healthcare Plus pekade i våras på en rad brister.

Utreds på nytt

Turerna har varit många och nu utreds försäkringsupplägget på nytt, den här gången av kommunens egna tjänstemän som dock inte väntas bli klara förrän efter valet.

– Självklart hade det varit bra om väljarna kunde ta ställning till den här frågan men jag anser att det är viktigare just nu att vi gör det här grundligt, säger Jörgen Berglund (M).

Kontant utbetalning

Redan under tisdagen hade dock finansutskottet att ta ställning till den dryga miljon i skadeersättning som fallit ut från Garantiförsäkring Plus för 2013. Politikerna hade tre alternativ att välja mellan varav två handlade om att låta pengarna ligga kvar i bolaget som aktiekapital eller som fondandelar. I stället valde man alternativ tre – att få pengarna utbetalade kontant.

Senare i höst ska samma politiker ta ställning till den större frågan, om försäkringslösningen ska bibehållas eller avvecklas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pensionspengar i Luxemburg

Mer i ämnet