Inget förskott till Timrå IK

Uppdaterad
Publicerad

Timrå IKs begäran om förskott på hyran vann inget gehör hos Timrå kommun. Det vilar ett konkurshot över klubben och kommunens beslut blev att avvakta en långsiktig lösning.

Dagsläget är dystert. Idag, torsdag är klubbens skuldsaldo hos Kronofogden 1 540 000 kronor i obetalda skatteskulder. Skulderna är aktuella för indrivning och nästa vecka inleder Kronofogden en särskild utredning om klubbens situation.

– Vi har haft kontakt med företrädare för Timrå IK och har beslutat ta en första kontakt under nästa vecka. Idag har vi inte mycket fakta att redovisa, säger Gudrun Nystedt, teamchef vid Kronofogden i Sundsvall.

Timrå IK och ekonomin

Skatteskulder på 1,5 miljoner

Från kommunens sida efterlyser man en långsiktig lösning från klubben sida. Efter rekonstruktionen förra året finns det en överenskommelse om att kommunen betalar hyra för att kunna utnyttja istid i hallen och det är den hyran för 2015 som Timrå IK ville ha utbetalt i förskott. Det rör sig om 4,75 miljoner som skulle betalas ut vid två tillfällen – i februari och april – som klubben ville ha utbetalt i förskott nu i januari.

Vid kultur och tekniknämndens möte på torsdagen fattades dock beslutet att säga nej.

Konkurshot

Orsaken är att det enligt politikerna finns ett konkurshot mot klubben och att det därmed också finns en risk med att betala ut pengarna på ett bräde. Vid en konkurs skulle förskotterade pengar gå förlorade.

– Egentligen är det inget stort beslut från kommunens sida att ta ställning till förskottet. Vi har pengarna budgeterade och skulle kunna förskottera utan större problem men anser ändå att det är klokt att avvakta, säger nämndordföranden Jan-Christer Jonsson (S) till SVT Mittnytt.

Han hänvisar till pågående samtal mellan fyra parter; klubben, klubbens långivare, Handelsbanken och kommunen samt näringslivet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Timrå IK och ekonomin

Mer i ämnet