Inget stopp för Avies i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Efter en lång rad olyckstillbud har kritiken varit hård mot det estländska flygbolaget Avies. Haverikommissionen anser läget vara så pass allvarligt att man varnar resenärer för att flyga med bolaget. Trots det fortsätter Avies att trafikera Sundsvall-Timrå Airport.

Måndag till fredag flyger Avies två turer dagligen för Direktflygs räkning mellan Sundsvall och Luleå. På Sundsvall-Timrå Airport, Midlanda, har man ingen möjlighet att stoppa bolaget.

– Vi har inte kompetens eller befogenheten att bedöma vem som ska få flyga eller inte. Vårt uppdrag är att se till att flygplatsen och landningsbanorna är i gott skick, samt lasta och lossa planen, säger flygplatschefen Frank Olofsson.

Kritik mot flygbolaget Avies

Estländskt tillstånd

Enligt Frank Olofsson var den estländska flygtrafikmyndigheten och inspekterade Avies verksamhet vid flygplatsen för några veckor sedan och gav då bolaget grönt ljus för fortsatt trafik.

Den svenska Transportstyrelsen säger sig vilja stoppa Avies, men är maktlösa eftersom det är myndigheten i Estland som utfärdar tillståndet. 

– Vi har bolag från flera länder hos oss. Systemet bygger på att man ska kunna lita till att alla följer samma internationella regler, säger Frank Olofsson på Sundsvall-Timrå Airport.

Sedan i måndags har dock inga Aviesplan trafikerat linjen. Bolaget har informerat flygplatsen om att de för närvarande har tekniska problem.

– Jag vet inte vilken sorts tekniskt fel det rör sig om, men det kan exempelvis handla om att man väntar på reservdelar. Just nu går inga turer, men bolaget har inte gett några indikationer på att de tänker sluta flyga permanent, säger flygplatschefen Frank Olofsson.

Direktflyg står fast vid Avies

Enligt resebyrån Direktflyg, som säljer biljetterna till Avies linje mellan Sundsvall och Luleå, har turerna varit inställda sedan i måndags på deras inrådan. Man vill nu se över vad som hänt, men säger sig inte ha några planer på att bryta avtalet med Avies. 

– Vi har ställt trafiken den här veckan och bokat om våra resenärer. Men jag tycker att det varit ett överdrivet orosskapande i media. Avies har tillstånd från de estländska myndigheterna att flyga. Jag tycker att man måst kunna lita på en myndighet i ett EU-land, säger Tess Tordsdotter på Direktflyg.

SVT: Men Haverikommissionen har ju varnat för bolaget och Transportstyrelsen säger sig vilja stoppa dem. Skulle du själv flyga med Avies? 

– Jag litar på myndigheterna i Estland. Många estländska flygbolag trafikerar Sverige. Anklagar du en myndighet i Estland för att inte kunna sköta sitt jobb?

SVT: Nej, men i just det här fallet pratar vi om ett bolag med flera tillbud. Ett bolag som Haverikommissionen dessutom varnat för. Skulle du själv flyga med Avies?

– Jag litar på att de som utfärdat tillstånd agerat korrekt. Ingen har gett bolaget flygförbud.

SVT: Är det ett ja eller ett nej? Ni har ju ett ansvar för era kunder och resenärer som väljer att flyga med er och Avies?

– Du får tolka det hur du vill. Jag säger att vi litar på de estländska myndigheterna som gett tillståndet, säger Tess Tordsdotter på Direktflyg.

SVT Mittnytt har utan framgång sökt Avies.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot flygbolaget Avies

Mer i ämnet