”Avbryt homeopatiforskning”

Uppdaterad
Publicerad

Det har tidigare riktats hård kritik mot studien av homeopatisk piller vid Mittuniversitetet.Nu riktas även intern kritik mot försöken.

Två forskare anser nu att den hoemeopatiska forskningen vid Mittuniversitetet ska avbrytas. Homeopati är  inget annat än en ”200-årig tradition av gissningar”, skriver de båda forskarna.

De menar att Mittuniversitetets goda namn står på spel.

– Mittuniversitetet ska vara känt för att bedriva god forskning, inte för att låna sitt goda namn till humbug. Vår uppmaning till projektledaren på Mittuniversitetet är att avbryta den förslagna studien av vetenskapliga skäl, skriver Svante Holm, doktor i genetik och Stefan Falk, professor i i biologi.

Den kritiserade projektet har försett 38 kvinnor med homeopatiska piller mot PMS. Studien har bland annat kritiserats av Martin Ingvar vid Karolinska institutet och nu riktas alltså intern kritik mot projektet. Invändningarna har dels handlat om att det rör sig om homeopatiska piller, men också att det saknas en referensgrupp som inte får piller.

– Hittills finns det ingen övertygande studie som visat att det homeopatiska preparatet haft någon som helst verkan. Ännu mindre finns det någon studie som ens kommer i närheten av en förklaring av de mekanismer som förespråkas av personer som står Homeopatin nära. Därmed faller även behovet av en pilotstudie för att testa genomförbarheten av en pseudovetenskaplig studie som den nu aktuella, skriver Svante Holm och Stefan Falk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.