Jeanette får inte hjälp av kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Jeanette Holmlund i Kramfors måste ständigt ha vätskedropp efter en operation för 16 år sedan. Efter en utebliven leverans i fredags håller droppen på att ta slut men kommunen kan inte ordna fram mer åt henne.

Fyra gånger per år får Jeanette Holmlund dropp levererat hem till sin bostad. Kartonger staplas i ett rum och droppen räcker i tre månader. I fredags skulle en ny leverans ha kommit men den uteblev.

Jeanette Holmlund vände sig därför till kommunens distriktssjuksköterska i Kramfors för att få vätskedropp så att hon skulle klara helgen. Men där tog det stopp.

– Jag fick information om att jag har rätt att åka till sjukhus. Varför ska jag tvingas åka till sjukhus? Varför kan dom inte skicka dropp med budbil eller låna från landstingets ambulans?, säger Jeanette Holmlund.

”Skitdyrt för skattebetalarna”

Hon är kritisk till hur kommunen hanterat ärendet och hur skattepengarna används.

– Det är fullt förståligt att kommunen inte kan bygga upp ett lager av sjukvårdsmaterial, det är ju orimligt. Men då vi inte har något jourapotek här är det en självklarhet att dom måste samarbeta med landstinget. Men det gör dom inte. Dom ser till sin budget och i slutändan blir det skitdyrt för skattebetalarna, säger hon.

I natt tar droppen slut och om Jeanette ska får mer måste hon åka sjuktransport sju mil till Örnsköldsvik för att träffa en läkare där.

– Det blir ju en totalkostnad på flera tusen kronor för det vätskedropp som annars bara skulle kosta några hundralappar, säger hon.

Distriktssjuksköterskan vill inte uttala sig i ärendet utan hänvisar till sin chef Birgitta Bergström. Men inte heller hon vill uttala sig.

– Jag tänker inte göra några uttalande innan jag vet vad det gäller, säger Birgitta Bergström enhetschef för hemsjukvården.

Mittnytt: Men du vet ju vad det gäller.

– Jag tänker inte svara på några frågor.

Hur blir det för henne som inte får dropp?

– Jag tänker inte svara på några frågor.

Mittnytt försöker också få svar på varför det inte går att låna dropp av landstinget. Om kommunen är förhindrad att göra det. Men Birgitta Bergström vill inte svara på några frågor utan hänvisar till Inga-Lena Arkeflod som är verksamhetschef för stöd, vård och omsorg i Kramfors kommun. Mittnytt har sökt henne under dagen utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.