Exklusiv intervju med ”Johanmannen”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen utreder det inspelade erkännandet om mordet på då 11-årige Johan Asplund. Mittnytt har pratat med den utpekade ”Johanmannen”, som figurerat i utredningen sedan första dagen.

Den så kallade ”Johanmannen” ringde upp redaktionen och hade ett långt samtal om utredningen av Johans försvinnande och det nya tips som kommit in till polisen. Han nekar fortfarande till all inblandning.

Samtalet med ”Johanmannen”:

SVT Mittnytt: är det du som är med på filmen?

Fallet Johan Asplund

– Jag vet inte vad det är för film som polisen har fått in. Jag har inte sett den.

Kan det vara du som är med på filmen?

– Jag vet inte vad som filmats och vad som görs på filmen.

Har polisen varit i kontakt med dig i samband med erkännandet på filmen?

– Jag svarar inte på frågor om polisen har varit i kontakt med mig! Jag har ingenting med detta att göra.

Den så kallade Johanmannen går som en röd tråd genom utredandet av vad som hände elvaårige Johan Asplund den 7 november 1980. Mannen förhördes redan samma dag som Johan försvann. Han dömdes i tingsrätten för olaga frihetsberövande, men friades sedan helt i hovrätten, sedan advokat Pelle Svensson skärpt brottsrubriceringen till mord.

Flera vittnen

Trots att fler än tio vittnen har sett mannen eller mannens vita bil i närheten av där Johan bodde, dagarna innan Johan försvann, vägrar Johanmannen erkänna att han varit där. Två vittnen är säkra på att de sett mannens bil utanför Johans bostad samma morgon som Johan försvann. Själv säger han dock att han inte varit där senaste året. Såväl tingsrätten som hovrätten konstaterade att alla samstämmiga vittnesuppgifter band honom till platsen. Han hade varit där i början av november. Själv nekar mannen alltså fortfarande, än idag.

– Sedan jag flyttade därifrån har jag inte varit där. Jag hade ingenting där att göra.

SVT Mittnytt: Men även om du flyttat därifrån, kan du ha varit där.

– Vad jag hade för mig den där dagen står i förhörsprotokollet.

Där står det att du inte var där, men det är flera personer som är säkra på att de har sett dig. Menar du att de ljuger?

– Läs förhörsprotokollen där står allting. Jag är en ärlig man och frispråkig som du kanske hör. Jag har lagt det här bakom mig. Jag har sagt ärligt vad jag hade för mig den dagen.

”Nu avslutar vi samtalet”

I utredningen påstår Johanmannen att han varit hemma samma morgon som Johan försvann. Sedan åkte han ut till sitt sommarställe vid 10-tiden på förmiddagen. Trots att så många har sett honom och hans vita Amazon i Bosvedjan där Johan bodde, erkänner han ändå inte – efter 34 år – att han har varit där.

– Tyvärr har jag ingenting att tillägga. Jag har lagt det där bakom mig. För mitt eget välmående också. Det här väcker ju känslor, det gör det ju. Jag vill inte vara ohövlig, men nu tänker jag avsluta det här samtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Johan Asplund

Mer i ämnet