Foto: Scanpix

Johanna Meiding gripen i Israel

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare SSU-ordföranden i Sundsvall, Johanna Meiding, stoppades på Tel Avivs flygplats på väg till Palestina.

Hon satt frihetsberövad i Israel i nästan ett dygn. Tidigare SSU-orföranden Johanna Meiding från Sundsvall stoppades i passkontrollen på Tel Avivs flygplats.

Tillsammans med tre andra unga socialdemokrater var hon på väg till ett nätverksmöte arrangerat av Olof Palmes internationella center i Palestina.

Där skulle de träffa palestinska FATA-medlemmar för att diskutera deras fortsatta samarbete, berättar Bertil Kinnunen, distriksombudsman i Socialdemokraternas partidistrikt i Uppsala.

Numera arbetar Johanna Meiding som ombudsman i Uppsala.

Långt förhör

Johanna Meiding förhördes av gränspolisen i 14 timmar utan mat och vatten. Där beslutatdes att avvisa sällskapet och dessutom fick de, enligt Kinnunen, ett tio år långt inreseförbud till Israel. De sattes sedan i försvar fram till de sattes på ett plan till Istanbul klockan 01.20 på natten.

– Jag tycker det är mycket allvarligt och ett övertramp mot de demokratiska principerna och att Israel åsidosatt grundläggande mänskliga rättigheter, säger Bertil Kinnunen.

Johanna Meiding och de andra tre partikollegorna anlände till Sverige under fredagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.