Vargen siktad i Kramfors

Uppdaterad
Publicerad

Igår var vargen i Sundsvall. Sussi Björnebäck i Viforsen såg den hemma på tomten på lördagseftermiddagen. I dag sågs den i Kramfors.

Hon tvekar inte. Det var den berömda vargen som gäckat svenska myndigheter under flera år som dök upp på deras tomt. Senast för en dryg vecka sedan gjordes ett nytt försök att flytta den söderut, den här gången släpptes den strax norr om Stockholm.

Men den exilen blev inte långvarig. Under de senaste dagarna har den målmedvetet  rört sig norrut och i lördags stod den hemma på gården hos Susanne Björnebäck i Viforsen i Sundsvall. Hon som alla andra, trodde först att det var en hund.

Ryssvargen

”Den var röd – med halsband”

– Men den var väldigt röd i färgen och när jag såg halsbandet med sändaren var jag säker. Jag ropade på min man och han såg den också men då hade vargen börjat springa undan, berättar hon för SVT Mittnytt.

– Jag hade den så när som fem-sex meter, berättar hon.

Når den värsta upphetsningen lagt sig fick Susanne Björnebäck upp mobiltelefonen och började filma. Man ser hur vargen försvinner iväg över isen och upp i skogen.

– Jag är så tacksam för den här upplevelsen. Att få sen en varg i frihet kanske inträffar en gång i livet. Jag kände hur håret reste sig och jag förstod instinktivt att det var en varg redan innan min hjärna kopplade. Nu hoppas jag verkligen att den här fantastiska damen från Junsele får leva, säger hon.

Sedd i Kramfors

Men nu är det försent att se vargen i Viforstrakten. Den har redan dragit vidare och enligt länsstyrelsens viltspårare har den redan hunnit till Kramfors.

Junselevargen är en rikskändis som anses genetiskt värdefull för den svenska vargstammen. Problemet för myndigheterna har varit att förmå den att hålla sig utanför renskötselområdet. På den punkten är oenigheten stor mellan vargen och myndigheterna och även den här gången verkar vargen alltså strunta i givna direktiv.

Försöken att flytta vargen har hittills kostat drygt fyra miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryssvargen

Mer i ämnet