Kända kriminalfall

Uppdaterad
Publicerad

Under åren har många stora kriminalfall bevakas av oss i Västernorrland. Här har vi samlat bevakningen av några av de största.

Dubbelmordet i Brattås

Det var den 2 juni 2005 som Tor Öberg och Gerd Wiklund hittades mördade på sin gård i Brattås utanför Härnösand. Kort efter mordet försökte någon använda Tors bankomatkort för att göra ett uttag i en bankomat i centrala Härnösand mellan midnatt och sex på morgonen. Rikskrim har redan från början bistått utredarna och även kriminologiprofessor Leif GW Persson har gjort försök att lösa dubbelmordet. Över tusen förhör har hållits och flera hundra DNA-topsningar har gjorts. Men trots mängder med tips och DNA som av allt att döma kommer från mördaren, är gärningsmannen fortfarande inte identifierad.

Klissmordet

I mars 2010 hittades en tungt kriminellt belastad 33-åring mördad vid foten av Klissberget väster om Sundsvall. Det hela har beskrivits som en ren avrättning, och polisen utgick tidigt från att handlade om någon form av uppgörelse bland kriminella. I slutet av september 2012 fälldes två män för mordet av Sundsvalls tingsrätt.

Fallet Johan Asplund

Den 7 november 1980 försvann 11-årige Johan Asplund från sitt hem i Sundsvall. Mängder av poliser och frivilliga genomsökte stora områden till fots och med helikopter. Sökandet var dock förgäves, pojken var spårlöst försvunnen. Johans försvinnande kom att leda till flera långa polisutredningar och rättsprocesser. Den 21 juni 2001 dömdes Tomas Quick (Sture Bergwall) för mordet på Johan. Han hade då befunnits skyldig till åtta mord. Under inspelningen av ett program för SVT:s Dokument Inifrån 2008 avslöjade Sture Bergwall för journalisten Hannes Råstam att han inte begått de mord han dömts för och inte heller de andra han erkänt. Den 14 mars 2012, meddelar chefsåklagare Jonas Almström vid internationella åklagarkammaren i Göteborg att han lägger ner åtalet mot Sture Bergwall.

Spritsmugglingshärvan

I maj 2011 slog polisen och tullkriminalen till på ett flertal adresser i Sundsvallsområdet. Drygt 4000 liter alkohol togs i beslag vid razzian. Tull och polis hade sprängt ett nätverk som smugglat och sålt tiotusentals liter alkohol. Över åttio personer åtalades för sin inblandning i härvan, både smugglare och köpare. I juli 2012 dömdes tolv personer till fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.