Kärvt år för pilgrimsfalken

Uppdaterad
Publicerad

I närmare sextio år har pilgrimsfalken, världens snabbast fågel, varit försvunnen från Jämtland och Västernorrland. Sedan några år är den tillbaka men i år backar falkarna igen, bara tre par har fått ungar.

Mittnytt följer med när ringmärkaren Peter Nilsson spanar av ett falkberg i Jämtland. Med blotta ögat är det svårt att urskilja detaljer på den över hundra meter höga klippväggen men med tubkikaren ser Peter det mesta.

– Nu har jag hittat boet, meddelar han och konstaterar att det verkar vara tre ungar däruppe.          

Boplatserna ligger oftast extremt otillgängligt, pilgrimsfalkarna föredrar lodräta klippstup och det krävs erfarna klättrare för att genomföra ringmärkningen. Peter Nilsson har hjälp av klättraren Krister Selander som firar sig ner till boet. De vuxna fåglarna sveper förbi på nära håll och skriker oroligt när ungarna hissas upp till Peter som väntar ovanför stupet. Metoden är väl utarbetad och ringmärkarna tar inga risker med de värdefulla falkungarna.

– Ungarna ser fina och välmående ut, konstaterar Peter som samtidigt är lite förvånad över att de redan hunnit bli så stora.

Miljögifter höll på att utrota arten på 70-talet men efter sextio års frånvaro är falkarna sedan några år tillbaka i både Jämtland och Västernorrland. Tyvärr är årets häckning i regionen är skral. Bara tre av sex kända par har fått ungar. 

– Det är inte oroväckande, tycker Peter som menar att den kalla våren och försommaren har varit tuff för pilgrimsfalkarna och han tror att det är förklaringen till det dåliga resultatet.

– För femton år sedan trodde jag inte jag någonsin skulle få uppleva häckning av pilgrimsfalk i det här området, förklarar Peter som överlag tycker att artens återhämtning är imponerande.

Ringmärkningen och kontrollen av ungarna är en viktig del i arbetet med att bevara arten. Nya miljögifter men även boplundrare är ett ständigt hot mot de blixtsnabba falkarna som kan flyga i över 200 kilometer i timmen.

Klättraren Krister fick uppleva farten på nära håll.

– En av falkarna flög rakt emot mig i kanske 200 kilometer i timmen och vek av fem meter från mitt huvud, då duckar man, konstaterar han men tycker inte att det var någon fara. Falkarna går inte till attack, de är bara ute efter att skrämmas.

Efter avslutad undersökning och ringmärkning firas falkungarna ned till boet igen. Det kommer att ta ytterligare några veckor innan de ska kasta sig ut för stupet och göra sin första, förhoppningsvis lyckade flygtur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.