Kassaregister ska stoppa fusket

Uppdaterad
Publicerad

SUNDSVALL Nu ska staten försöka klämma åt alla företagare som fuskar med sina inkomster, med hjälp av ett nytt kassaregister. Men det kräver att de skaffar en ny kassaapparat, och det kan bli ett hårt slag för många småföretagare.

Den första januari införs en ny lag som kräver att alla som utför tjänster eller säljer varor mot kontant- eller kortbetalning, och med en årsomsättning på minst 170.000 kronor, ska ha ett certifierat kassaregister. För de flesta innebär det att man måste köpa en helt ny kassaapparat.

– Jag har pratat med Skatteverket för att få veta vilken typ av apparat jag ska köpa men dom har inte kunnat svara, säger Wandee Mattsson, kioskägare i Sundsvall.

Att få fram kassamaskiner som uppfyller säkerhetskravet har dragit ut på tiden, men nu är de första på väg ut på marknaden. Men de kostar. Enligt uppgift kostar den absolut billigaste varianten 7-8.000 kronor. Mer avancerade modeller lär bli betydligt mycket dyrare.

– Jag har inte 10-15.000 att lägga ut på den. Men jag får väl dela upp betalningen, säger Wandee Mattsson.

Orsaken till den nya lagen är att Skatteverket tidigare upptäckt att företagare fuskar med att redovisa sina inkomster. Det finns exempel på kassaapparater som manipulerats att inte registrera inslagna belopp.

– Det nya kassaregistret innehåller en sluten kontrollenhet som bara vi kan kontrollera, säger Linda Olsson på Skatteverket i Sundsvall.

Och för att kontrollera att lagen efterföljs kommer Skatteverket nästa år göra mängder av kontroller ute på företagen. Om man inte har ett godkänt kassaregister den första januarioch försöker fuska, eller inte erbjuder kunden kvitto som lagen också kräver, får man betala en straffavgift på 10.000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.