Könsstympning i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Västernorrland har fått in ett tips om att kvinnlig könsstympning mot barn/flickor eventuellt kommer att genomföras i Härnösandsområdet under julhelgen.

Tipset lämnades anonymt till polisen som bedömer det som trovärdigt. Tipslämnaren har dock inte kunnat identifieras.

Polisen samarbetar nu med socialtjänsten i Härnösand för att förhindra att könsstympningen utförs. De meddelar att utsatta barn kan vända sig till lärare eller någon annan vuxen. Man kan också söka hjälp via socialtjänsten eller polisen för att få hjälp.

Kvinnlig könsstympning

Polisen vill också komma i kontakt med tipslämnaren och med personer som har kännedom om eller har hört ryktas om könsstympning.

I sitt pressmeddelande påpekar polisen att könsstympning är brottsligt, likaså förberedelse till detta. Dessutom är det ett brott att känna till detta men låta bli att anmäla. Könsstympning är ett brott som kan ge mellan fyra och tio års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnlig könsstympning

Mer i ämnet