Foto: TT

Kostsamt strömavbrott

Publicerad

Det stora strömavbrottet i Sundsvallsområdet under långfredagen ställde till omfattande problem och merkostnader.

Av okänd anledning kom inte det automatiska driftsystemen igång efter avbrottet och stort extraarbete krävdes för få igång utslagna maskiner i kommunens fastigheter. Bland annat krävdes service av hissar och utslagna brandlarmcentraler.

– I vanliga fall slås systemen igång igen av sig själva efter ett avbrott, men inte den här gången. Det är som om en åsksmäll gått genom ledningarna, säger Lars Nyman på kommunens fastighetsförvaltning Drakfastigheter, som fick ta in extra personal för att åtgärda alla fel.

Exakt vad som orsakade avbrottet är inte klarlagt ännu, men störningar i Västernorrland var kopplade till större problem i Eons nationella nät. Främst drabbades centrala Sundsvall, Alnön och Bydalen.

Man tror nu att de flesta problem ska vara åtgärdade, men möjligtvis kan nya fel upptäckas när kommunens skolor öppnar igen efter påsklovet. Vad kostnaderna blir för merarbetet är ännu inte klart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.