Kräver kraftsamling för havsörnarna

Uppdaterad
Publicerad

I somras kom nya larmrapporter om rekordhöga halter av miljögifter i havsörnsägg längs Norrlandskusten. Nu kräver länets ledande örnexpert en kraftsamling på nationell nivå.

Under flera år har havsörnarna i Västernorrland oförklarligt visat på mycket höga halter av bland annat de klassiska miljögifterna PCB och DDT – en utveckling som gått i motsatt riktning mot resten av Sverige där örnarna blivit allt friskare.

Länsstyrelsen i Västernorrland kunde i augusti, då analysen av fjolårets örnägg var klar, konstatera att gifthalterna i några av de dödfödda äggen var fortsatt höga och att halterna i ett av äggen inte liknade något man sett tidigare.

Giftkusten

– Det måste till en kraftsamling. Det är inte bra att de här värdena är så här skyhöga – det är oroande, säger Thomas Birkö, ordförande i Ångermanlands ornitologiska förening och länets ledande örnexpert.

Han efterlyser samarbeten på nationell nivå.

– Det behövs en samordning för att få ett grepp om hur örnarna får i sig de här halterna, var ligger källan till PCB och DDT, hur ser näringskedjan ut? Jag tycker det är viktigt att man kommer igång med forskningen på en gång och att det tillsätts resurser.

Irene Hedlund på länsstyrelsen i Västernorrland framhåller att det finns nationellt intresse för problematiken och att man samarbetar med bland andra SGU och Naturhistoriska riksmuseet i frågan.

– Det är klart att man skulle vilja att det fanns mer pengar till en så här viktig fråga, men vi slåss som alla andra projekt.

– Jag tror att om man kan säkerställa var miljögifterna kommer ifrån, så kan det vara lättare att satsa resurser. Det är jätteviktigt att vi får utvärderingar och resultat så fort som möjligt, men det finns ett nationellt intresse för det här – det är ingen bortglömd fråga, säger Irene Hedlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Giftkusten

Mer i ämnet