Kravet: Ge oss bidrag

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvall-Timrå airport är den enda kommunala flygplatsen i landet som inte får bidrag av staten för att driva verksamheten.

För tre år sedan fattade regeringen beslut om hur stora bidrag de olika regionala och kommunägda flygplatserna skulle få. Då fanns två kommunägda flygplatser i Västernorrland. Men sedan förra året finns ytterligare en, Sundsvall-Timrå airport, som tidigare ägdes av staten. Och trots detta så får inte regionen några ytterligare bidrag för driften av den nya kommunägda flygplatsen.

–Jag tycker att det är anmärkningsvärt av regeringen att först släppa iväg en flygplats från statlig regi till kommunal och sedan samtidigt släpper man inte till några pengar som alla andra flygplatser får. Det är anmärkningsvärt, säger Frank Olofsson, flygplatschef.

Går med minusresultat

Sundsvall-Timrå airport omsätter ungefär 60 miljoner kronor per år. I år väntas flygplatsen göra ett minusresultat på runt 6-7 miljoner. Nu vill flygplatsen att regeringen ser över beslutet.

–Vi tappar i storleksordningen fyra miljoner kronor per år som vi inte får in, säger Olofsson.

SVT Mittnytt: Hur mycket betyder det för er?

–Det betyder väldigt mycket, det är skattebetalrna som får kliva in och ta det underskottet istället.

Länsstyrelsen står bakom kravet.

Även länsstyrelsen i Västernorrland vill att regeringen ändrar sitt beslut.

–Vi har framfört det här från länsstyrelsen och övriga länet att regeringen bör ändra sitt beslut och tillföra pengar till den enda flygplatsen som står utanför, och det har ju inte skett än så jag har full förståelse kring att man är besvikna, säger Sten-Olov Altin, vikarierande landshövding i Västernorrland.

Mittnytt har sökt nytillträdda infrastukturministern Anna Johansson. Men hennes presskontakt svarar att hon kan lämna svar tidigast på måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.