Kristna iranier riskerar utvisning

Uppdaterad
Publicerad

Tre kristna iranier i Kramfors riskerar att utvisas från Sverige till sitt hemland. Migrationsdomstolen tror inte på att de är kristna, trots vittnesmål från prästen i deras församling. Enligt domstolen kan de inte bevisa att tron är genuin.  

Mahmoud Farkhondeh och Mohammad Reza flydde tillsammans med Mohammeds fru Sara Paki från Iran till Sverige för lite över ett år sedan. De blev alla kristna i vuxen ålder och döpte sig här. Nu fruktar de vad som kan hända om de tvingas tillbaka till hemlandet.

– I Iran är det förbjudet att konvertera och lämna Islam. Om myndigheterna i Iran får veta att vi bytt religion blir vi arresterade, säger Mahmoud Farkhondeh.

Alla tre hävdar att de redan innan flykten till Sverige var kristna och besökte huskyrkor i Iran.

Prästen i Gudmundrå församling är säker på att hans nya församlingsmedlemmars kristna tro är äkta. Han blev mycket förvånad när han fick se Migrationsdomstolens dom. Han tycker att hans teologiska expertis inte tagits på allvar. 

– Jag har varit präst i arton år och vet vad kristen tro är. Så för mig var det inte komplicerat att konstatera att de var kristna. Jag förstår inte att en domstol då kan säga att de inte är det, säger prästen David Tosteberg som döpte alla tre förra året.

Efter ett beslut från EU-domstolen för två år sedan ska personer som riskerar att förföljas i sitt hemland på grund av sin religion ges asyl i EU-länder. Prästens vittnesmål gav enligt domstolen visst stöd för deras talan, men enligt domen kunde de tre iranierna inte bevisa att deras tro är genuin. De fick därför avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd.

Enligt prästen är Mahmoud, Mahmoud och Sara alla engagerade i församlingen och deltar i kyrkans aktiviteter så gott som dagligen. Sedan de kom till Sverige har de varit öppna om sin kristna tro på internet och i media. Men enligt domstolen går det inte att bevisa om regimen i Iran känner till att de har konverterat.

– Vi känner oss mycket rädda för vad som kan hända om vi utvisas. Jag förstår inte hur vi ska göra för att bevisa att vår tro är äkta, säger Mahmoud Farkhondeh.

SVT har sökt Migrationsdomstolen i Stockholm, men där vill man inte kommentera det enskilda fallet utan hänvisar till domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.